A fonendoszkóp felépítése


 • 3M Littmann Cardiology III fonendoszkóp hallgatófeje gyermekgyógyászati oldalának közeli képe, fekete csövekkel.

  Minden fontos alkatrész, a hallgatófejtől a fülolívákig.

  Bár ezekben a példákban a 3M™ Littmann® Cardiology III™ fonendoszkópot mutatjuk be, ne feledje, hogy minden Littmann fonendoszkóp modell (kivéve az elektronikus modelleket) ugyanilyen alkatrészekből áll.


 • 3M Littmann Cardiology III fonendoszkóp gyermekgyógyászati membránjának közeli képe, Littmann pecséttel.

  Hallgatófej

  Egyes Littmann fonendoszkóp modellek egyoldalú hallgatófejjel és hangolható membránnal rendelkeznek. Mások kétoldalú hallgatófejjel, az egyik oldalon membrán, a másikon harang található. Egyes harangok fixen nyitottak, mások lezárhatóak a hangolható membránnal, modelltől függően.

  A nagyobb, membrános oldal használatos általában a felnőtteken. A kisebb átmerőjű harang a gyermekgyógyászatban vagy vékony betegek esetén, kötések körül vagy a verőerek vizsgálatakor hasznos. A Littmann fonendoszkópok zárt harangjai hagyományos nyitott haranggá alakíthatók úgy, hogy a membránt nem hűvös harangkarimára cseréli.

  A szárak a fonendoszkóp csöveit csatlakoztatják a hallgatófejhez. A kétoldalú hallgatófejjel rendelkező Littmann fonendoszkópokon csak egy akusztikus útvonal lehet a membrántól a fülolívákig. Ha megfordítja a kétoldalú hallgatófejet a szárakon, az kiválasztja vagy „indexálja”, hogy melyik membrán legyen nyitott az akusztikus útvonalra.


 • Hangolható membrán

  A hangolható membrán a 3M találmánya, amely könnyebbé teszi a betegek meghallgatását. Segítségével könnyen meghallhatja a különböző hangokat, egyszerűen csak a hallgatófejre gyakorolt nyomást kell megváltoztatnia. A hangolható membrán így működik:


 • 3M Littmann fonendoszkóp csöveinek Y-formája közeli képen, fekete csövekkel.

  Csövek

  A Littmann fonendoszkópok választéka új generációs csövekkel készül, amelyek jobban ellenállóak a bőrön lévő olajokkal és az alkohollal szemben a hosszabb élettartam érdekében. Sem a csövek vagy más alkatrészek sem tartalmaznak természetes latexgumit vagy ftalát plasztifikálóanyagot az emberi egészség és a környezet védelme érdekében. Minden Littmann Cardiology fonendoszkóp kétcsatornás csövekkel rendelkezik: két hangcsatorna van egy külső csőben, melynek segítségével kiküszöblhető a hagyományos, ikercsöves fonendoszkópok által keltett súrlódó zaj.


 • 3M Littmann fonendoszkóp fényes alumínium fejhallgatócsövei szimmetrikusan keresztezve egymást, végükön fekete fülolívákkal.

  Fejhallgató és csövek

  A fejhallgató két fejhallgatócsőből, feszítőrugóból és fülolívából áll.

  A fejhallgatócsövek az anatómiailag megfelelő szögben állnak, így kényelmesen illeszkednek a fülbe. A fejhallgatócsövek bordázott vége szorosan és biztonságosan rögzíti a fülolívákat. A Littmann fonendoszkóp fejhallgatócsövei repülőgépipari alumíniumötvözetből készülnek, amely egyszerre szilárd és könnyű.

  A fejhallgató szorossága állítható az egyedi illeszkedés és kényelem biztosítására úgy, hogy a fejhallgatócsöveket széthúzza a szorosság csökkentésére vagy összenyomja (keresztezve azokat) a szorosság növelésére.


 • Fekete, puha fülolíva a fejhallgatócsövön közeli nézetből, egy 3M Littmann fonendoszkópon.

  Fülolívák

  Minden Littmann fonendoszkópon olyan fülolíva van, amely szorosan, biztonságosan illeszkedik a fejhallgatócsőre. (Eltávolítása kismértékű erőkifejtést igényel.) A tartós, puha fülolívák kiváló hangszigetelést és kényelmes viselhetőséget biztosítanak. Fülolívák kaphatók kis és nagy méretekben, fekete és szürke színben. Számos Littmann fonendoszkóphoz tartozik egy tartalék pár puha fülolíva és egy pár merev fülolíva is.