1. Hungary
 2. 3M Littmann fonendoszkópok
 3. Oktatás
 4. A fonendoszkópok története

A fonendoszkópok története


 • Minden egy papírcsővel kezdődött.

  Modern fonendoszkópok: 200 év a gyártásban.

  1816-ban a francia orvos, René Laennec feltalálta az első sztetoszkópot, amely egy hosszú, feltekert papírcsőből állt, s amelynek segítségével a füléhez vezethette a beteg mellkasából származó hangokat. Sok történet szól arról, hogy Laennec pontosan hogyan jutott el a felfedezésig, de a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a cső akusztikus jellemzői jelentősen fejlesztették Laennec képességét a legfontosabb szív- és tüdőhangok meghallgatására. Laennec a „sztetoszkóp” szót két görög szóból alkotta meg: ezek a stethos (mellkas) és a skopein (nézni vagy látni). Ő nevezte el a sztetoszkóp használatának módszerét auszkultációnak, amely az „auscultare” (meghallgatni) szóból ered.

  Huszonöt évvel később a New York-i George P. Camman kifejlesztette az első fonendoszkópot, amely fülhallgatót is tartalmazott mindkét fülre. Ezt a találmányt használták mindenütt több mint 100 évig, mindössze kisebb módosításokkal.

  Akusztikus csúcstechnológia.

  Az 1960-as években Dr. David Littmann, a Harvard Medical School professzora, kitüntetett kardiológus és az elektrokardiográfia elismert nemzetközi szakértője, szabadalmaztatta a forradalmian új fonendoszkópját, amely jelentősen javította az akusztikus teljesítményt. Egy egyszerű meghallgató segédeszközből hatékony diagnosztikai eszközt alkotott. A 3M néhány évvel később vásárolta meg Dr. Littmann fonendoszkóp-vállalkozását, és folytatta találmányának továbbfejlesztését és részleteinek kidolgozását.

  Hangsúlyos jelenlét a 21. századi orvoslásban.

  Ma a 3M™ Littmann® fonendoszkópok olyan diagnosztikai eszközök, amelyeket egészségügyi szakemberek milliói használnak világszerte, nap mint nap. A szakemberek, akik időt fordítanak arra, hogy megtanulják és gyakorolják az auszkultációt, olyan értékes tudáshoz jutnak, amely segíti őket a betegek gyors felmérésében, diagnosztizálásában és követésében.

  A fonendoszkópok azért is fontosak az egészségügyi szakemberek számára, mert ez jelenti az első kapcsolatot a beteggel. A fonendoszkóp használata felhatalmazza az orvost vagy nővért, hogy „megérintse” a beteget anélkül, hogy ténylegesen hozzáérne. Segít megtörni a jeget, megkönnyíti a megértést, kapcsolatot és kommunikációt hoz létre. A fonendoszkóp első használatakor a beteg úgy érzi, hogy kezelése jó úton halad.

  Számos 3M találmány, mint a hangolható membrán, a Környezeti Zajcsökkentés, a Bluetooth® fonendoszkóp-csatlakozás, túlmutatnak a Littmann fonendoszkópok képességein és messze túlszárnyalják Laennec (és talán Dr. Littmann) legmerészebb álmait. A Littmann fonendoszkópok jelentik a legmagasabb színvonalat, amelyhez minden más fonendoszkóp mérheti magát. – a márka, amely kiváló akusztikát, innovatív dizájnt és kivételes teljesítményt biztosít.

  A Bluetooth a Bluetooth SIG bejegyzett védjegye.